Fettavskiljare

Vi hjälper er att installera, reparera och besiktiga er fettavskiljare

Vi på ABC-Rör monterar, installerar, servar och besiktigar fettavskiljare.

 

Hör av dig till oss på så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!

 

Tel: 08-92 92 00 Mail: info@abc-ror.se

Installation av fettavskiljare

ABC Rör utför certifierade installationer för att du som mottagare ska få en godkänd anläggning enligt kommunens regler. De fettavskiljare vi installerar är funktionstestade och är dimensionerade utefter uppskattat utsläpp. Alla anläggningar vi installerar är utrustade med hål för provtagning samt larm.

Underhåll och tömning

Vi på ABC Rör utför underhåll och tömning av nya och gamla anläggningar. Fettavskiljare ska kontrolleras regelbundet så att systemet fyller dess funktion. Vi skickar certifierad personal som tömmer och underhåller din fettavskiljare, ny som gammal. Vi rekommenderar att den person som ansvarar för verksamheten håller koll på fettavskiljaren så att den töms minst en gång om året.

Det finns regler för att vissa verksamheter måste ha en fettavskiljare, vi ger råd och hjälper er. En fettavskiljare används för att fånga upp fetter innan de kommer ut i avloppet.

 

I och med att fett är lättare än vatten så kan avskiljaren använda detta för att skilja fettet från vattnet. De tyngre fetterna och biprodukterna sjunker till bottnen med hjälp utav fettavskiljaren och vattnet stiger. Det är viktigt att det inte kommer ut stora mängder fett i avloppssystemet då det kan stelna och täppa till. Det finns därför regler som säger att vissa verksamheter måste ha en installerad fettavskiljare. Varmt välkommen att höra av dig till oss på ABC Rör så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!

Krav vid installation av fettavskiljare

ABC Rör ser till att alla krav och regler som krävs vid installation följs så att ni, vid en eventuell inspektion är helt godkända. Nedan är några av de krav vi följer.

 • Installationens lokalisering får inte påverka tömning och ska inte orsaka problem
 • Skall förslutas så att dofter ej sprids
 • För underlättning bör den installeras i närheten av utsläppet
 • Fettavskiljaren ska inte installeras i utrymmen som kan orsaka hälsoproblem

Verksamheter som behöver fettavskiljare

Det är viktigt att det inte kommer ut stora mängder fett i avloppssystemet då det kan stelna och täppa till rören. Det finns därför regler som säger att vissa verksamheter måste ha en installerad fettavskiljare som har en tendens att ha större utsläpp än ett vanligt hushåll. Vi har certifierade installatörer för nedan nämnda verksamheter.

 • Bagerier, konditorier
 • Charkuteriindustrier, styckningslokaler
 • Gatukök • Livsmedelsbutiker
 • Restauranger
 • Förskolor och fritidshem skolor
 • Äldrevårdsomsorgen

Verksamheter med undantag för fettavskiljare

Det blir mer och mer ovanligt att verksamheter med verksamhet där mat lagas har undantag med det finns fortfarande några som har undantag och behöver inte installera en anläggning. Dessa har idag undantag.

 • Livsmedelsaffärer utan bakugn, grill eller liknande
 • Förskolor/fritidshem med mottagningskök för högst två avdelningar
 • Skolor där ingen tillagning förekommer
 • Korvkiosker utan stekbord och fritös
 • Caféer utan egen tillverkning
 • Sushirestauranger där det enbart tillverkas sushi

Placering

Enligt livsmedelsverket får inga installationer påverka hanteringen av råvaror. Våra installatörer placerar din anläggning så att de ej utgör en hygienisk risk för livsmedelshanteringen. Vi installerar fettavskiljaren väl avskiljt från den plats där ni hanterar era livsmedel. Vi planerar in så att den lätt töms och att sugslangar och andra verktyg inte smutsar ner. För att underlätta rengöringen placerar vi systemet i ett utrymme i närheten av en golvbrunn försett med vatten.

Att tänka på innan installation

För att installera en fettavskiljare måste man först göra en anmälan till stadsbyggnadskontoret samt Stockholm vatten och invänta ett godkännande. När din verksamhet har fått ett godkännande från kommunen kan vi börja med din installation.

Är du osäker på hur du gör dessa anmälningar hjälper våra experter dig att se över din verksamhets rörelse så att din ansökning blir korrekt inskickad. När du får ditt besked om godkännande kommer vi på ABC Rör och hjälper er med installationen.

Kontakta oss idag för en fri konsultation.

Här nedanför ser ni tidigare jobb som vi utfört och som vi är mycket stolta över.