Byta toalettstol – Hur gör man?

Toaletter hör nog till den badrumsmöbel som man kanske inte alls funderar så mycket på förrän de börjar trassla. Eller bara känns ofräscha. Numera är de så självklara att de har blivit en del av inredningstrender. Det var under 1940-talet som tvättställ, badkar och toalett blev ett naturligt inslag i nybyggda svenska hus men det var först under 1970-talet som det ansågs att alla hade tillgång till ett eget badrum.

Att byta toalettstol själv är inte ett alltför komplicerat jobb men om det är gamla rör och kopplingar kan det bli besvärligare. Kontakta oss, vi hjälper dig att avgöra vad som behöver kompletteras eller bytas ut. Vi kan förstås även byta toalettstolen och forslar dessutom bort den gamla.

Hur lång tid tar det att byta toalettstol?

Arbetet med att byta toalettstol ska inte ta mer än 1-2 timmar. Många har golvvärme vilket betyder att det numera finns toalettstolar som limmas fast på golvet och som gör installationen enklare.

Lägg extra tid på att få bort all smuts och kalkavlagringar, speciellt viktigt om toalettstolen ska limmas. Använd T-sprit som löser upp fett.
Tänk också på att låta silikonet härda. Det tar ett par dagar för silikonfogar att härda helt.

Ska toaletten istället skruvas fast blir det lite mer pyssel, särskilt om du vill passa på att byta till en vägghängd toalett eller om du har klinkergolv som både kan vara hårt och svårt att borra i. Hör efter med försäkringsbolaget om de kräver yrkeskunniga för detta arbete. Du är självklart varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att byta toalettstol oavsett modell.

Byta toalettstol själv – så här gör du

Byt ut den gamla toalettstolen som var fastskruvad mot en ny som limmas fast! Arbetet blir då betydligt enklare.

  • Stäng av vattnet. Saknar du en avstängningsventil måste du stänga av huvudkranen. Om så är fallet kan det vara ett bra tillfälle att installera ballofixer – och då inte bara för toalettstolen!
  • Spola toaletten så att den töms på vatten.
  • Skruva bort vattenkopplingen och skruvarna för toalettstolen. Skär av gamla fogen från golvet. Lossa sedan försiktigt toalettstolen från avloppsstammen.
  • Tvätta golvet och fyll gamla skruvhål med sanitetssilikon.
  •  Ställ den nya toaletten på plats för att se om allt passar. Passar inte den befintliga WC-stosen kan den behöva bytas ut. Det finns många olika varianter och även justerbara modeller att köpa. Kontrollera att vattenkopplingen stämmer. Och att WC-stolen inte vickar.
  • Rita på golven med en blyertspenna runt hela stolen. Ta sedan bort stolen igen. Mät en extra gång mot markeringen för att vara säker på att toalettstolen kommer att stå rakt.
  • Lägg en sträng med sanitetssilikon runt insidan av det streck du nyss ritat. Håll en marginal på några millimeter innanför strecket.
  • Ställ dit toalettstolen. Kom ihåg att stolen limmas fast direkt!
  • Nu ska en fog mot golvet limmas runt om. Klistra maskeringstejp runt toaletten och ytterligare en på golven med ett litet mellanrum på 5 millimeter där du ska lägga fogsträngen. Använd silikonbricka för att ta bort överflödigt silikon och därefter kan du dra bort maskeringstejpen.
  • Koppla in vattnet och testa att allt fungerar som det ska.

Kostnad att byta toalettstol?

Det finns många olika toalettmodeller eller förutsättningar och ett pris för att byta toalettstol kan därför vara svårt att ge. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt toalettmodell och lösningar. En sak är dock säker, har man en gammal toalettstol som börjat rinna vatten och som dessutom spolar ut 9-10 liter vid varje spoltillfälle kan du minska vattenförbrukningen rätt rejält för ett normalhushåll om du byter till en modernare variant. Byta toalettstol kan därmed innebära minskad kostnad i det långa perspektivet. Anlitar du en rörmokare får du dessutom göra ROT-avdrag som ytterligare minskar kostnaderna.

Du är välkommen att höra av dig till oss så berättar vi mer hur vi kan hjälpa dig att byta toalettstol.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.