Högtryckstvätt avloppsrensare – Hur gör man?

Högtryckstvättar vid stopp i avlopp eller andra rör är ett alternativ du kan använda. Frågan är mer om du bör göra det? Genom att införskaffa rätt tillbehör minskar du risken av att något rör går sönder eller att problemet förvärras, men anlita gärna en fackman för uppdraget redan från början innan skador uppstått.

Första stegen vid stopp i avlopp

 1. Försök enkel rengöring med händerna (mekanisk rengöring)
 2. Husmorstips som fettlösande diskmedel
 3. Vaskrensare, rensband eller rensspiral som finns att köpa för hemmabruk

Fortfarande stopp- Hur gör du?

Då kan rengöring med högtryckstvätt av dina rör innan samtalet till spolbilen vara ett alternativ, men troligen inte det bästa eller det minst riskfyllda valet. Men om du ändå väljer att göra det själv tänk då på att:

 1. Kolla upp om din försäkring täcker eventuella skador och hur du skall gå tillväga för att spolningen skall anses vara fackmannamässigt utförds.
 2. Välj en högtryckstvätt med avloppsrensare anpassat för ändamålet.
 3. Samla på dig information om hur du använder slangen på rätt sätt i rören för att inte orsaka skador på kopplingar eller material som försluter systemet, försäkringar täcker inte den formen av skador som du orsakat själv.
 4. För slangen sakta framåt i röret med trycket och vattnet igång, för slangen sakta och låt munstycket rengöra rören från innehåll som finns på rörväggarna.
 5. Munstycket på slangen arbetar både framåt och bakåt för att lösa upp proppar och avlägsna den materia som ansamlats.
 6. Arbeta dig långsamt framåt även om det går smidigt.
 7. Vid kopplingar och vinklar är det viktigt att anpassa hastigheten då det lättast bildas ansamlingar där och att rörsystemet har sina svagaste punkter just vid dessa passager.
 8. När du upplever att vattnet rinner undan i normal hastighet igen behöver du inte fortsätta mer.

Högtryckstvättar

Märke på högtryck är inte avgörande för resultatet och inte heller är det alltid den med kraftigast tryck som är lämpligast.

Rör- avloppsrör material

Är det rör som nyligen installerats eller rörsystem som har årtionden på nacken? Det är viktigt att ha i åtanke om du verkligen ska utsätta rören för högt vattentryck med hjälp av en högtryckstvätt. Var noga med att du hela tiden använder produkter avsedda för uppdraget.

Välj en slang som passar ditt behov, både i längd och dimension. Slangen kommer kanske behöva vara lång för att nå fram till stoppet. Avlopp är inte raka utan innebär även kopplingar och vinklar.

Styrkan av att anlita fackman

Rör är de system i hushåll och lokaler och övriga byggnader som ska kunna transportera vatten på ett säkert sätt för att minska risken för läckage och skador.

Kommer din försäkring att täcka om det uppstår en läcka vid ditt användande av en högtryckstvätt i avloppssystemet, det troligaste svaret är nej. När en fackman utför dessa typer av arbeten har de erfarenhet av vad de behöver och vilka tillbehör som passar just ditt system och rätta försäkringarna vid en olycka.

Att underhålla avlopp och rengöra regelbundet är en bra sak att kunna, att lösa upp större problem kan vara en trygghet i att överlåta till erfarna med försäkringar utifall det skulle gå tokigt. Vatten kan snabbt skada om rör börjar läcka.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.