Hur fungerar en toalett

En toalett består av en stor skål med vattenlås i botten och en sittring ovanpå. Ovanför skålen finns en stor tank med en ventil som du kan öppna för spolning genom att trycka på en knapp, dra i en knopp, vrida på en spak, eller ibland dra i ett handtag som hänger i en kedja. Mycket enkelt!

Ja, en gång i tiden var det i alla fall mycket enkelt, men genom årens lopp har toalettstolar utvecklats enormt och de är numer väldigt sofistikerade jämfört med förr, även om funktionsprincipen fortfarande är densamma.

Effektivare spolning

Den mest påtagliga skillnaden ligger i hur effektivt toaletterna spolar och hur mycket vatten de förbrukar. Medan gamla tiders toaletter använde 8 eller till och med 12 liter vatten vid varje spolning kan en modern, snålspolande toalett klara sig med två liter för lilla spolningen och fyra för den stora.

Trots denna enorma besparing i vattenmängd är moderna toalettstolar nästan undantagslöst bättre än äldre modeller på att faktiskt spola ned skiten, för att uttrycka sig tydligt. Den som till äventyrs använt en mycket gammal toalettstol vet precis vad vi menar. Det går åt massor av vatten, men slutresultatet blir ofta sämre.

Hemligheten ligger i skålens utformning, men också i vattenlåsets form och i hur vattnet spolas ut i skålen, och det är årtionden av produktutveckling som ligger bakom dagens effektiva toalettstolar.

Gamla tiders toalettstolar med en tank uppe vid taket förlitade sig på gravitationen och en stor mängd vatten som forsade ned i hög fart i förhoppning att allt skulle spolas ned. Numer släpps mindre vatten ut under längre tid och framför allt i ett noga utprövat mönster för att effektivt få med sig hela toalettstolens innehåll ned genom vattenlåset, utan att orsaka stopp.

Lyxiga toalettstolar med extra finesser

Ingen artikel om toalettstolar vore förstås komplett utan ett omnämnande av de riktiga lyxstolar som finns, framför allt i Japan, men ibland även i Sverige.

De har förstås spolning, precis som vanligt, men är även försedda med en serie extrafunktioner, som kontrolleras med ett antal knappar på toalettstolens armstöd. 

Eluppvärmda toalettsitsar är vanliga även i Sverige, men vad sägs om att även kunna få lite massage, med ett vibrerande säte?

Fråga oss om toalettstolar

Har du frågor eller behöver hjälp med byte eller en läckande toalettstol. Vi hjälper dig med små och stora arbeten och kan givetvis skaffa fram precis den porslinsstol som just du vill ha. Hör av dig till oss!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.