Hur fungerar en varmvattenberedare

Det krävs en hel del energi för att förvandla kallt vatten till ett varmt dito. Hur fungerar en varmvattenberedare egentligen? Att behöva värma vattnet varje gång man behöver duscha tar dessutom tid. Ett sätt att minska både energiåtgången och spara tid är att hålla vattnet varmt. Det är denna funktion som en varmvattenberedare sköter om.

Men hur fungerar en varmvattenberedare?

Man kan dela in varmvattenberedarna i tre olika kategorier, enkelt förklarat:

  • Förrådsberedare som producerar varmvatten helt själv.
  • Ackumulatortank, eller varmvattentank, som lagrar varmvatten från andra uppvärmningskällor.
  • Genomströmningsberedare som värmer vattnet direkt när det används.

 

För att ytterligare krångla till det kan de olika varianterna kombineras och det påverkar även hur en varmvattenberedare ser ut inuti eller hur hela varmvattensystemet fungerar i en fastighet. Exempelvis kan en förrådsberedare även ha en ackumulatortank inbyggd eller så kan en genomströmningsberedare värma tappvattnet med hjälp av värmen i en ackumulatortank.

Val av varmvattenberedare

Det som avgör valet av varmvattenberedare är vattnets kvalitet, energikälla och hushållets behov. Ett litet fritidshus som bara används under de varmare årstiderna kan en genomströmningsberedare räcka gott, medan ett stort hushåll med större åtgång av varmvatten behöver ett betydligt mer avancerat system. Till detta har varmvattenberedare olika funktioner som man också måste ta hänsyn till.

Vill du har mer råd om vilken varmvattenberedare ni ska välja läs vår guide

Funktioner hos varmvattenberedare

Varmvattenberedaren har olika funktioner. Allt beror på hushållets behov och vilka grundförutsättningar som behöver uppfyllas.

Ett exempel på varmvattenberedarens funktion är elpatroner. En sådan kan till exempel behövas som ett komplement till andra uppvärmningskällor. Beroende på vattenkvalité och ph-halt behövs korrosionsskydd för att skydda metaller i varmvattenberedaren så att den inte korroderar. Om man väljer en emaljerad varmvattenberedare behöver den ett särskilt skydd mot korrosion, en anod eller offeranod som den också kallas. Funktioner som en säkerhetsventil ifall vattentrycket blir för högt är kanske självklar men ibland önskas ett extra skydd mot legionellabakterien.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.