Hur fungerar ett vattenlås?

Vattenlås är det som hindrar lukt från avloppet att tränga in i bostäder, kontor och andra lokaler. Det är en enkel men genialisk uppfinning som skapar ett lock på avloppet, genom att stänga in en liten mängd vatten, som byts ut varje gång något spolas ned i avloppet.

Det är mycket enkelt att bygga ett vattenlås. Allt som behövs är några rörböjar som kopplas ihop som ett U, följt av ett annat U som vänds upp och ned. När vatten spolas genom röret kommer en mindre del att bli kvar i första U-böjen, eftersom det inte kan rinna uppför. Detta vatten bildar locket som hindrar lukt från att passera.

Kompakta och inbyggda vattenlås

I de flesta fall behöver du dock inte bygga vattenlåset själv. Det finns färdiga vattenlås att köpa både till tvättställ och diskho. De är inte byggda av rördelar utan är mer kompakta, men fungerar enligt samma princip.

Alla toalettstolar har inbyggt vattenlås. Det enda du behöver tänka på är att ansluta dem till avlopp och inkommande vatten, så sköter spolningen resten.

Även golvbrunnen i duschen, under badkaret och i tvättstugan har vattenlås. På moderna brunnar är vattenlåset löstagbart för enkel rengöring eller utbyte, vid behov.

Avloppet luktar, trots vattenlås

Om du har problem med avloppslukt trots att du har vattenlås på alla anslutningar kan det finnas olika orsaker. En sak som kan hända med till exempel golvbrunnar där det inte spolas vatten regelbundet är att vattnet i vattenlåset till slut avdunstar och därför slutar vattenlåset fungera. Samma sak kan förstås hända med vattenlås i tvättstället, diskhon eller toalettstolen.

Lukt som orsakas av brist på vatten i vattenlåset åtgärdas enkelt genom att du fyller på. Det behövs inga stora mängder. Det räcker att hälla i någon halvliter eller så med jämna mellanrum, så kommer vattenlåset att fungera utan problem.

När måste vattenlåset rensas och hur gör man?

Det är svårt att ge några generella råd, men om det blir stopp eller om du märker att det tar ovanligt lång tid för vattnet att rinna ut i avloppet är det hög tid att rensa vattenlåset. På de flesta moderna vattenlås är detta mycket enkelt om än något grisigt.

Vattenlås under tvättställ och diskho är oftast enkla att rengöra genom att botten skruvas loss. Ställ en hink under innan du börjar och ha gärna diskhandskar på dig, för att slippa komma i närkontakt med all smuts.

Det är viktigt att rensa så noggrant som möjligt, så att vattenlåset blir helt rent. Se också till att ingenting finns i rören in i eller ut från vattenlåset. Ibland kan fett ansamlas och bilda stora klumpar.

Vattenlås på moderna golvbrunnar rensas genom att du helt enkelt lyfter ur det ur brunnen och sedan ser till att skölja ur allt skräp.

Hjälp med vattenlås

Behöver du hjälp med rensning eller åtgärd av krånglande vattenlås, tveka inte att höra av dig till oss. Vi är snabbt på plats och kan hjälpa dig direkt med de flesta problem.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.