Varmvattencirkulation

Hur fungerar varmvattencirkulation?

Alla villaägare känner till problemet. Du vrider på varmvattenkranen, men vattnet som kommer är inte varmt, eftersom det svalnat i ledningen. Istället får du vackert stå där och vänta på att det varma vattnet ska komma.

De flesta har det så, men du måste inte ha det så. Med varmvattencirkulation, VVC, får du varmt vatten ur kranen i det ögonblick du öppnar den. Istället för att vänta och spola ut en massa vatten i onödan kan du sätta igång genast med att tvätta händerna, spola upp diskvatten eller fylla badkaret.

I en vanlig villa går det två rör till varje kran, en för kallt och en för varmt vatten. Eftersom det är några meter rör från varmvattenberedaren till kranen hinner vattnet kallna på vägen, om du inte ständigt spolar.

Varmvattencirkulation fungerar så att istället för två rör har du tre. Ett för kallvatten, precis som vanligt, men två rör för varmvatten. De två rören är sammankopplade precis före kranens anslutning och används för att cirkulera varmvatten mellan varmvattenberedaren och alla tappställen, så att det alltid finns varmt vatten ute i ledningarna.

Utöver det extra varmvattenröret finns en speciellt anpassad cirkulationspump för VVC i anslutning till varmvattenberedaren.

Hur installerar man VVC?

Installation av varmvattencirkulation i villa kräver en del rördragning. Exakt hur mycket arbete som krävs beror på hur villan är byggd och var alla kranar finns, men det handlar i allmänhet inte om några enorma ingrepp.

Utöver rördragningen behöver en rostfri cirkulationspump, anpassad för VVC, installeras i anslutning till varmvattenberedaren. Det är med andra ord relativt små ingrepp som krävs för att du ska få påtagligt högre komfort i kök, badrum och på toaletter.

Är du van vid och bekväm med att utföra rörarbeten är det till och med något du skulle kunna göra på egen hand, även om de flesta väljer att anlita ett VVS-företag för jobbet, eftersom det är ganska många detaljer att hålla ordning på, samtidigt som det gäller att dimensionera och trimma in systemet rätt för att få rätt flöde i din varmvattencirkulation.

Pris på varmvattencirkulation

Kostnaden för en VVC-installation varierar med hur din villa är byggd, men de flesta blir förvånade när de inser hur låg kostnaden är.

Vi är proffs på allt som har med rör och varmvattencirkulation att göra! Kontakta oss gärna, så är vi snabbt på plats hos dig och kan snabbt ge dig en offert på installation av VVC i din villa.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.