Hur rensar man golvbrunnen?

Rensa golvbrunn. Hur gör man?

Att rensa golvbrunnen är något du bör göra med jämna mellanrum, för att den inte ska sättas igen. Men hur gör man egentligen?

Här får du lära dig allt om hur golvbrunnar fungerar och vad du behöver göra för att hålla dem rena och undvika problem med proppar och stopp.

Bara ett hål i golvet

En golvbrunn är egentligen bara ett hål i golvet, kopplat till avloppet, med ett vattenlås i. Vattenlåset finns där för att hindra avloppslukt att tränga in i din bostad och det fungerar genom att en liten mängd vatten ligger kvar i vattenlåset och bildar ett lock.

Problemet är att inte bara vatten rinner ut i avloppet. Även fett, små smutspartiklar och hårstrån hamnar där och risken är att de inte rinner vidare genom vattenlåset utan att de fastnar där och lägger sig på botten. Till slut kommer det att samlas så mycket materia i vattenlåset att det bildar en propp, med dålig eller obefintlig avrinning som följd.

Ta ur och rensa

Moderna golvbrunnar är en barnlek att rensa. Vattenlåset är en lös del som du enkelt lyfter ur brunnen, rengör och monterar tillbaka. Ta bara bort gallret över brunnen och lyft i vattenlåsets handtag. Saknas handtag får du sticka ned fingrarna och ta om kanten nere i vattenlåset för att kunna lyfta ur det.

Det går att skölja ur vattenlåset med hett vatten i vasken, men se upp så du inte sköljer ned smuts som sätter stopp i vattenlåset där också. Ett annat sätt är att försöka spola ur med vattenslangen eller att använda en borste i hink med vatten.

När vattenlåset är ursköljt och rent sätter du bara tillbaka det och lägger på gallret.

Rensa äldre golvbrunnar

Äldre golvbrunnar kan ha en annorlunda konstruktion och det är svårt att ge generella tips på hur du rensar dem, eftersom konstruktionen varierar.

I vissa fall kan du demontera vattenlåset i brunnen och rensa ur på plats. Annars kan du behöva använda en grovdammsugare och städa ur, eller helt enkelt försöka gräva ur smutsen med en skopa eller något liknande.

Har du en äldre golvbrunn kan det vara en bra idé att byta ut den mot en modernare variant. Ofta görs det i samband med totalrenovering, om det gäller ett badrum. I andra fall kan det gå att byta bara brunnen, något som är ett relativt enkelt och billigt jobb.

Har du inte rätt utrustning för att städa ur din äldre golvbrunn eller om du inte förstår hur du ska göra, är det bäst att kontakta oss för professionell hjälp. Vi kan hjälpa dig rensa brunnen men vi kan också ge dig förslag och offert på utbyte, när det är lämpligt.

Be om hjälp om du behöver

Om det inte hjälper att rensa golvbrunnen, eller om du inte vill eller kan göra arbetet själv, tveka inte att kontakta oss, så får du professionell hjälp snabbt och lätt.

Vi rycker ut direkt och hjälper sig med rensning av golvbrunn och andra avloppsproblem. Är problemet akut kan du alltid kontakta vår rörjour, som kan hjälpa dig dygnet runt.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.