Isolera vattenrör mot kyla – Vad ska man tänka på?

Det bästa sättet att förhindra dina vattenrör från att frysa är genom att isolera rörsystemet så att kylan inte kommer in. Frusna rör är ett stort problem, inte minst om de går i sönder pågrund av isbildning i rören. Att låta se över dina rör av kunnig vvs montör för att minimera risken för sönderfrusna ledningar är en bra idé.

Frostfritt djup- är det alltid möjligt?

I Sverige har vi många månader med låga temperaturer där det ofta går långt under fryspunkten för vatten. När rörsystem byggs är det önskvärt att de placeras med ett djup ner till frostfritt. Det är inte alltid möjligt att genomföra då marken inte tillåter det djupet, samt att frostdjup även kan variera utifrån vinterns kyla och vart i landet du bor.

Om frostfritt djup inte är möjligt

Att bara förlita sig på frostfritt djup är tyvärr inte 100% tryggt men en bra start. Vid vissa platser kommer rören att behöva vara över den nivån. Det rör sig om när de ska anslutas till fastigheter och även dra in rör i fastighetens ytterväggar. Då krävs det andra isolerande alternativ. Något som inte alla husleverantörer erbjuder eller som tidigare inte gjort på t.ex. stugor eftersom räknats som sommarbostad och inte permanentboende.

Hur isolerar du rören bäst

Enklaste och bästa sättet är att det isoleras och placeras rätt från början vid installation, men ibland står man inför situationen att det behövs i efterhand. Då finns flera olika metoder att välja på. Valet av material och metod beror på dina förutsättningar. Men vi på ABC-rör står redo att hjälpa er och vägleda genom processen.

  • Frostfritt djup- Rör placeras under en marknivå på 500mm, beroende på vart du befinner dig geografiskt.
  • Rörisolering- finns i flera olika utförande och du finner olika lösningar på vanliga byggvaruhus. Det finns allt från Rockwool, termisk bubbelfolie, isoleringsstrumpa och flera olika fukttåliga isoleringsskivor.
  • Värmekabel- är som det låter en kabel som placeras i eller i anslutning till rören som kan utsöndra värme för att förhindra att kyla tränger in.
  • Placering av rören- i husväggar och husgrunder är det bra att rören placeras innanför isoleringen och inte dras utanför i luftspalten som finns mot fasadens ytskikt. Rör bör även monteras med fall där det inte är avsett för vatten att stå.

Se över dina rör för att

Naturlagar och fysik är avgörande och inget du själv kan påverka, vatten fryser om vi inte tillför energi som rörelse eller värme. Det måste vi förhålla oss till, naturlagarna kompromissar inte. Vi på ABC-rör råder alla att utgå ifrån värsta tänkbara vinterscenario när det kommer till isolering av all vvs-dragning utomhus.

Sammanfattning isolera vattenrör mot kylan

Investeringen i att isolera sina rör för att vattnet inte ska frysa är bland det mest prisvärda du kan göra inom vvs i huset, stugan eller fastigheten. Har det väl frusit kan skadorna och återställandet av funktion bli både omfattande och långt mer kostsamma för dig som innehavare än att förse rören med isolering innan skadan uppstår.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.