Vatten och VVS

Många undrar hur det är att jobba som rörmokare? 

Att jobba som rörmokare ger utrymme för stor variation när det gäller arbetsuppgifter.

Mångas bild av rörmokare är kanske att det handlar väldigt mycket om att jobba med gamla skitiga avloppsrör och visst förekommer sånt, men rörmokare är ett yrke med många möjligheter.

Här är några vanliga arbetsuppgifter:

Projektering och planering – Det är nog många som kan koppla ihop ett par rör, men om slutresultatet ska bli bra krävs planering och dimensionering för att helheten ska fungera.

Installation – Rörmokare arbetar på byggen med att installera rör i nya hus, men också vid om- och tillbyggnader, med att utöka befintliga rör, för värme, färskvatten och avlopp

Reparationer – När någonting går sönder och vattnet sprutar åt alla håll, eller när det läcker ur avloppet får rörmokaren rycka ut, oavsett timme på dygnet.

Spolning av avlopp – Spolning av avlopp är en vanlig, förebyggande åtgärd för att slippa att, bokstavligt talat, stå med skit upp till armhålorna när avloppet blivit igensatt.

Installation och byte av vitvaror, m.m. – Många gånger kan det krävas lite arbete och fackkunskap när en tvätt- eller diskmaskin ska bytas, eller när någon vill byta blandare i köket.

Installation och byte av värmepannor – Det är många rör som ska dras och det måste bli rätt för att installationen ska fungera.

Felsökning – En av de lite klurigare delarna av jobbet är att hitta felkällor, som orsakar problem i en rörinstallation. I större installationer kan detta bli nog så svårt och klurigt.

Som du förstår är rörmokare ett yrke som ger möjlighet till stor variation. Här finns stort utrymme för den som är duktig på hantverket att göra snygga rörinstallationer, men det finns också jobb för den som är lite finurlig och gillar att lösa kluriga problem.

Hur blir man rörmokare?

Det vanligaste sättet att bli rörmokare, eller VVS-montör som det formellt kallas, är att gå en gymnasieutbildning eller yrkeshögskoleutbildning, med VVS-inriktning. Det tar tre år och följs av minst två års praktik.

En annan möjlighet är att lära sig yrket från grunden genom att jobba som lärling hos ett VVS-företag. Det är inte så vanligt, men förekommer och tar då minst fem år.

För att bli certifierad krävs att man blir godkänd vid ett gesällprov efter genomförd utbildning eller lärlingstid.

Lön som rörmokare

Det råder brist på rörmokare. Därför har rörmokare högre löner än de flesta andra typer av hantverkare inom byggindustrin.

Om oss

Vi är en rörfirma med stor kunskap och lång erfarenhet av allt som har med rör att göra. Kontakta oss om du behöver hjälp med VVS, eller om du är intresserad av att jobba som rörmokare, så berättar vi mer.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.