Kan man spola sitt avlopp själv?

Kan man spola sitt avlopp själv?

Du har spolat diskhon med massor av hett vatten men ändå rinner det trögt. Vaskrensaren gör inte heller någon nytta. Det bubblar och fräser vid varje försök. Det betyder stopp i avloppet. Det är antagligen nu som du funderar om du kan spola avlopp själv.

En tydlig indikator att något inte står rätt till är nämligen när det hörs bubblande ljud från avloppet. Vänta inte för länge utan ta tag i problemet på direkten. Att vänta betyder trubbel.

Rensa avlopp

Kan du rensa avlopp själv? Om du helt saknar kunskap kan du förorsaka ett större stopp än du har haft innan. Det kan därför vara en klok idé att ta hjälp av oss på ABC Rör istället för att spola avlopp själv. Vi kan dessutom göra felsökningar.

Stopp i toalett? Oftast beror stopp i toaletten på att något olämpligt har spolats ner och fastnat. n klassisk vaskrensare kan vara värt att testa. Om för mycket toalettpapper har orsakat stoppet, prova att tömma en hink med vatten eller två i toalettstolen. Kvarstår felet kan du behöva professionell hjälp som har bättre rensverktyg och spolutrustning.

Stopp i handfat eller diskho? Rengör vattenlåset under handfatet eller diskhon. Röret under vattenlåset kan också behöva rensas men då behövs en rensfjäder. Sitter problemet längre ner i avloppsrören behöver dessa spolas med högtryck.

Spola avloppsrören med högtryck

Om du ofta får stopp kan det vara värt att kontakta oss för att göra felsökningar. Ett rör håller inte för evigt och det är bättre att kontrollera vad felet beror på innan du som lekman kör igång högtryckstvätten. Ingen vill få vattenskador.

Innan du börjar spola avloppen själv bör du dubbelkolla med ditt försäkringsbolag vad din försäkring täcker om olyckan skulle vara framme.

 

Rensslang avlopp. Det behövs en avloppsrensarslang på minst 15 meter som du kopplar till högtryckstvätten. Din högtryckstvätt bör helst tåla hetvatten och vara dragen från ett vattenutkast med varmt vatten.

Var kan du lättas gå in med rensslangen när avloppsröret ska spolas med högtryck? Enklast är genom en golvbrunn i badrummet eller genom handfatsröret på toaletten.

Håll koll på rörförgreningar! Om stoppet sitter efter en förgrening kan avloppsvattnet dyka upp i annan brunn. Du vill inte få avloppsvatten på fel ställe.

Mata på med rensslangen. Beroende på hur allvarligt stoppet är kan man behöva dra slangen fram och tillbaka många gånger tills det släpper. Ha en hög med handdukar redo. Det kan bli rejält slaskigt.

Sluta inte när stoppet släpper. Fortsätt mata slangen tills du tror den är utanför huset och fortsätt även att spola när du drar tillbaka den.

Inget fungerade! Stoppet är kvar! Ring oss på ABC Rör som kan erbjuda betydligt effektivare högtrycksspolningar. Vi kan även filma i rören för att se vad för slags stopp det är. Man får dessutom göra ROT-avdrag för spolningen och felsökningarna.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.