Kluckande avlopp

Kluckande avlopp 

Kluckande ljud från avloppet tyder på problem med avrinningen och skvallrar om begynnande stopp i avloppet.

Det kluckar i avloppet. Vad kan det bero på?

  • Olämpligt skräp ska förstås inte spolas ner men även en för stor mängd papper kan skapa ett stopp.
  • Torkar man inte upp överflödigt matfett och oljor ur stekpannor samlas det lätt på ett ställe och täpper till avloppsrören.
  • Hår och skräp ska fastna i vattenlåsen så tänk på att rensa dessa. Skaffa särskilda hårfällor som gör det lättare att fånga upp det.

Så löser du ett kluckande avlopp?

  1. Börja med en vaskrensare. Se till att vattenlåset är rengjort. Pumpa sedan vaskrensaren flera gånger över handfatets avloppshål eller i toalettstolen.
  2. Om problemet finns i köket kan du hälla diskmedel i avloppshålet i diskhon för att lösa upp fettet och skölj sedan med vatten. Fyll sedan hela din diskho och släpp ut vattnet. Ser du en fin virvel bildas tyder det på att avloppet är fritt, om det gungar eller gurglar kvarstår problemet.
  3. Du kan även prova att hälla flera hinkar med vatten i toalettstolen för att se om proppen släpper.
  4. Om det inte hjälper är det dags att ta hjälp av proffessionella som kan spola avloppet med högtryckstvätt.

 

Vattnet rinner men avloppet kluckar ändå?

Låt dig inte luras av att vattnet fortfarande rinner. Ett kluckande ljud skvallrar om ett problem!

Beror kluckandet på stopp i avloppet?

Kluckande ljudet uppstår när vatten försöker rinna förbi ett hinder samtidigt som luft behöver byta plats och tränger då igenom samma flaskhals. Stoppet kan bero på beläggningar som samlats på ett ställe i rören eller att något olämpligt har fastnat. Ett stopp kan även finnas utanför fastigheten. Det kan vara rötter som trängt in i avloppsröret där rester och annat fastnar.

Kan hett vatten lösa problemet?

Hett vatten bör inte användas om rören är gjorda av plast då dessa kan böjas av värmen. Om du är det minsta osäker, ta kontakt med ABC Rör. Vi kan göra felsökningar för att kontrollera vad felet beror på innan du som lekman skapar ett större problem.

Hälla kaustiksoda i kluckande avlopp?

Kaustiksoda behöver lösas upp med väldigt mycket och varmt vatten. Det måste  sköljas ut genom hela rörsystemet, annars blir det kvar i rören där kan börjar fräta på rören och får mer avfallsrester att fastna. 

Behöver ni hjälp?

Kontakta oss på ABC Rör! Vi erbjuder effektivare lösningar som högtrycksspolningar och ser till att inte problemet förvärras längre ner i avloppssystemet. Vi filmar även för att se vad för slags stopp du drabbats av. Du kan göra ROT-avdrag för spolningen och felsökningarna.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.