Lägga vattenburen golvvärme själv

Det är lite lyxigare känsla med golvvärme. Tänker du renovera hemma är det en god idé att lägga golvvärme. Är man dessutom lite händig kan man göra mycket själv. Det viktiga är att hitta ett värmesystem som passar golvkonstruktionen och det befintliga uppvärmningssystemet. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Det går utmärkt att installera vattenburen golvvärme i både stora som små rum. Använder du idag radiatorer för uppvärmning går det att dra nytta av det befintliga systemet. Det går att installera golvvärme i så pass små utrymmen som 5 m2.

Du kan spara energi med golvvärme när du drar nytta av det befintliga vattenburna värmesystemet. Golvvärme fördelar värmen jämnt över golvet och upplevs som varmare än om värmen kommer från elementen. Du kan därmed dra ner termostaten ett par grader.

Tänk på detta när du lägger vattenburen golvvärmesystem

  • Installation av elektrisk golvvärme får endast en behörig elinstallatör göra. Det är inte tillåtet att lägga ledningarna själv och sedan få installationen kontrollerad av en elinstallatör.
  • Vattenburen golvvärme får man däremot förbereda genom att lägga själv för att därefter låta certifierad rörmokare trycktesta och ansluta värmesystemet.
  • Lägg inte in golvvärme i golv där exempelvis köksskåp, kyl, frys, spis eller toalett ska stå.
  • I riktigt små rum behöver slangen gjutas in i betong eller flytspackel.
  • För att få rätt temperatur behöver man installera en shunt mellan värmekällan och golvet. En shunt blandar tilloppsvattnet med det svalare returvattnet. Shunten är utrustad med en termostat och rumsgivare som reglerar värmen.
  • Vill du dölja shunten i väggen finns specialskåp att köpa för detta. Skåpet håller tätt om ett eventuellt läckage inträffar.
  • Behöver du värme i badrummet även under sommaren när husets värmekälla är avstängd måste du installera en elektrisk komfortvärmare för det rummet.
  • Bor du i äldre hus med trägolv kan du dra nytta av de gamla golvbrädorna när du lägger in golvvärme. Även äldre golvfyllningar som grus eller lera kan ligga kvar. De gamla brädgolvet kan läggas med 3 cm mellanrum och då användas som glespanel för värmefördelningsplåtarna och slangarna. Den gamla fyllningen kan ligga kvar om du får plats med minst 100 mm mineralull.
  • Att ensam gjuta ner värmeslangen i betong är besvärligt. Tre personer är bäst, där en håller i slangrullen, den andre placerar den på plats och den tredje fäster den. Det blir även enklare om du använder färdigblandad betong.
  • Tänk på att många försäkringsbolag endast ersätter vattenskador om jobbet är fackmannamässigt utfört. Vissa försäkringsbolag kräver dessutom en auktoriserad fackman.

Funderar du på att lägga golvvärme och har frågor. Tveka inte att höra av dig till oss på ABC rör

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.