Stopp i handfatet? Så här löser du problemet

Stopp i handfatet? Lös stoppet själv!

Stopp i handfatet kommer aldrig lägligt men det är något som du ofta kan lösa själv, med enkla medel och utan att behöva använda specialverktyg eller farliga kemikalier.

De allra flesta problem med stopp i handfatet beror på att vattenlåset är igensatt av fett, smuts och hår som ansamlats där och inte kunnat rinna vidare ned i avloppet och till slut bildat en propp. Det är mycket enkelt att åtgärda, om du står ut med lukten och kladdet.

Rensa vattenlåset i tre enkla steg

Såhär rensar du vattenlåset. Det är samma procedur oavsett om det sitter under handfatet eller diskhon.

1. Rensa ur skåpet – Ofta finns ett skåp med diverse grejer under handfatet. Det första du behöver göra är att öppna det där skåpet och lokalisera vattenlåset. Det är ofta en separat enhet som ser ut som en klump, men ibland är det bara en U-formad böj på röret.
Se till att du hittar vattenlåset och rensa sedan ur skåpet, så du kommer åt runt om och har plats till en hink under.
2. Ställ en hink under och skruva ur botten på vattenlåset. Om du har ett vattenlås i form av en U-böj skruvar du loss den istället. Oavsett form brukar vattenlåset vara lätt att lokalisera genom att det är den del som sticker ned och befinner sig lägre än fortsättningen på röret och att den är försedd med kopplingar som du lätt kan skruva isär.
3. Skölj ur vattenlåsets alla delar och spola gärna i kranen med vattenlåset demonterat för att kontrollera att det inte är stopp i röret fram till vattenlåset. När allt är rengjort och kontrollerat sätter du tillbaka delarna och spolar en stund, gärna med varmt vatten, för att kontrollera att ingenting läcker.

Saker att undvika vid stopp i handfatet

När du har stopp i handfatet finns det vissa genvägar som kan vara lockande, men som du bör undvika:

Kaustiksoda – Det är ett starkt frätande medel som visserligen kan lösa upp fett, men som inte får bort hår och smuts ur vattenlåset, vilket är vanligaste källan till problem. Har du hällt kaustiksoda i handfatet blir alla andra åtgärder farliga på grund av den frätande vätskan som finns kvar i rören.
Sugproppen – Du drar den upp och ned några gånger och kanske kan du få proppen att skifta plats något så att du får lite bättre flöde, men du får snart stopp igen.
Bikarbonat och ättika – Det fräser och bubblar och kan vara en bra underhållsåtgärd mot dålig lukt, men mot proppar hjälper det inte.

Be om hjälp vid problem

Om det inte hjälper att rensa vattenlåset, eller om du helt enkelt helst undviker att göra det på egen hand ska du inte tveka att kontakta oss. Vi kan snabbt vara ute hos dig och lösa problem med proppar i handfat och vask.

När det gäller stopp i handfat och avlopp är det bäst att inte vänta. Se till att få problemet löst så snabbt som möjligt, så minimerar du risken för vattenskador och andra problem.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.