Stopp i avloppet?

Såhär löser du det själv!

Stopp i avloppet kommer aldrig lägligt. Det blir stopp i vasken, mitt i matlagningen, eller så svämmar duschen över på morgonen när du behöver komma iväg till jobbet. Oavsett vilket är goda råd dyra.

Men vad ska du då göra när det plötsligt blir stopp i avloppet? Här får du våra bästa råd:

Använd inte propplösare.

Propplösare, eller kaustiksoda som den också kallas, har sina fördelar, men det är absolut inte det första du ska ta till när du har stopp i avloppet.

Kaustiksoda är frätande och farligt för både ögon och hud, och om det inte fungerar har du strax ännu värre problem med en massa frätande vätska i ditt igensatta avlopp.

1. Rensa vattenlåset

Nio gånger av tio beror stopp i avloppet på ett igensatt vattenlås. Lyckligtvis är det enkelt att åtgärda. Om du har stopp i vasken eller handfatet sitter vattenlåset under. Ofta är det en separat enhet där du kan skruva av botten för att rensa. Ibland består vattenlåset av en U-böj på röret, som du kan skruva loss och rengöra.

Ställ en hink under och använd gärna diskhandskar när du rensar vattenlåset. Försök att få bort allt fett och smuts som fastnat inuti.

På golvbrunnar, som finns i duschen och under badkar, är vattenlåset en separat enhet som du lyfter ur. Peta bort gallret över brunnen och lyft i handtaget (om det finns) eller stick ned fingrarna i hålet och ta tag om kanten. Rinner vattnet undan när du tar ur vattenlåset har du hittat problemet. Skölj ur vattenlåset och sätt tillbaka det på sin plats.

2. Prova med sugproppen

Om det inte hjälper att rensa vattenlåset och du har en vaskrensare i form av en stor sugpropp kan du prova den. Det fungerar ibland.

Se till att du har vatten så att det täcker och tätar runt sugproppens kant. Tryck därefter ned den försiktigt och ryck up. Har du tur kommer undertrycket att få proppen att röra sig och sköljas bort.

3. Använd rensband eller -spiral

Ett rensband är ett långt platt stålband som du för ned i avloppsröret för att försöka komma åt om det är stopp längre ned. Det finns också rensspiraler som fungerar på liknande sätt, men som vevas ut.

Ta bort vattenlåset och mata ut rensbandet tills det tar stopp ordentligt och dra det därefter fram och tillbaka med så mycket kraft du kan. Målet är att försöka peta hål i proppen så att den trasas sönder och kan sköljas vidare ned i avloppet.

Stopp i toaletten

Har du stopp i toaletten kan du prova att peta med toalettborsten i kröken. Det fungerar ibland. Annars kan du prova med sugpropp eller rensband, precis som vid andra stopp.

Om ingenting fungerar ta hjälp av proffs

Om ingenting funkar eller om du inte vill hålla på med avloppet själv är det dags att kalla in proffsen.

Ring oss om du har problem med stopp i avloppet, så rycker vi ut direkt och löser ditt akuta problem. Behövs det sedan fler åtgärder för att förhindra framtida stopp hjälper vi dig gärna med det också.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.