Vad står VVS för?

VVS är en akronym som står för Värme, Vatten och Sanitet. I praktiken har det blivit ett samlingsbegrepp som oftast används för allting som har med rör och rörmokeri att göra, men det innefattar egentligen även sånt som värmepumpar och ventilation.

VVS handlar om att göra våra bostäder bekväma och behagliga att bo i. Det gör vi i VVS-branschen genom att se till att du kan ha det lagom varmt (eller ibland kallt) hemma och att du har tillgång till rent vatten till tvätt och matlagning, och att du kan göra dig av med smutsigt vatten genom avloppet.

Mer än bara rör

Rören är de synliga spåren av VVS-arbetet i ett hus, men VVS handlar om mycket mer än att bara dra rör. Det är mycket som händer med en rörinstallation redan på ritningsstadiet och arbetet fortsätter även efter att rören är installerade och fungerar.

  • Projektering och planering – Arbetet med VVS börjar redan på ritningsstadiet. Det ska finnas plats för värme vatten och avlopp, förstås, men det är också viktigt med dimensionering. Vilken typ av byggnad är det, vilka ska använda den och hur många är det? Det är några av frågorna som en VVS-konsult behöver svara på för att göra en korrekt dimensionering.
  • Installation – Nu läggs rören som ska användas för att värma upp, och för att få in färskvatten och bli av med avloppsvatten. Med en välgjord projektering i ryggen är detta förhoppningsvis ett enkelt arbete som kan utföras vid rätt tidpunkt under bygget för att det ska bli snabbt och lätt gjort, utan risk för framtida problem.
  • Underhåll – Allting i ett hus kräver underhåll, så även VVS-installationerna. Ventilationsrör kräver tillsyn och rengöring för att du ska fortsätta ha tillgång till ren luft. Avloppsrör behöver besiktigas och gärna spolas för att hålla sig i gott skick och fungera under lång tid.

Alla rör för vatten och avlopp måste med tiden bytas. Hur ofta beror bland annat på rörmaterial och vattenkvaliteten, men i hög utsträckning påverkas det av hur rören används och vad som spolas i dem.

Ett hantverk med anor

Mycket har förändrats när det gäller VVS genom årtiondena, men att installera rör är fortfarande i stora stycken ett hantverk.

Vem som helst kan kröka ett kopparrör och att skruva ihop en rörkoppling är oftast inte speciellt komplicerat, men det är en milsvid skillnad mellan att koppla ihop ett par rörändar så att det fungerar för stunden och att göra en snygg och felfri installation av rör i ett badrum, som är en fröjd att se och som håller och fungerar i årtionden.

Vänd dig till en fackman för problemfri VVS

När du vill ha en felfri VVS-installation som fungerar perfekt rekommenderar vi att du vänder dig till en certifierad fackman.

Vi har mångårig erfarenhet av allt som har med rör och VVS att göra och hjälper dig med alla typer av rörinstallationer och underhåll. Vår personal är certifierad och försäkrad och sätter en speciell stolthet i sin yrkesskicklighet.

Kontakta oss så får du snygga och korrekta rörinstallationer, varje gång!

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.