Varmvattenberedare utomhus – Hur funkar det?

Behöver du hitta en alternativ placering av en varmvattenberedare? Bästa placeringen är förstås inne i huset, men det går absolut att hitta lösningar så att beredaren kan stå utomhus. Skall den tömmas inför vinterstängningen av fritidshuset kan det till och med finnas praktiska fördelar med en varmvattenberedare på utsidan av huset.

Tänk på detta om du behöver placera en vattenberedare utomhus:

  • Isolera utrymmet så att det klarar alla slags väder och temperaturer.
  • Tätskikt i utrymmet för att undvika vattenskador.
  • Avlopp eller golvbrunn krävs för spilledningen.
  • Ventilation.
  • Även vattenrör in till fastigheten ska skyddas från frost.
  • Vattenkvaliteten avgör vilken slags varmvattenberedare som krävs.

Olika storlekar – Hur stor varmvattenberedare behöver man ha?

Förutom att ta hänsyn till utrymmet där varmvattenberedaren ska placeras är det familjens storlek och förbrukning som avgör storleken. Glöm inte heller ändamålet. För stora badkar behövs en större beredare som kan hantera mer vatten.

Ska varmvattenberedaren användas i ett sommarhus?

För sommarhus räcker en liten varmvattenberedare på 50-60 liter. En vanlig lösning för en så låg förbrukning är en genomströmningsberedare.

Villan kräver större varmvattenberedare

Det vanligaste för ett hushåll på fyra är en vattenberedare på 200 liter vatten, förutsatt att familjen inte har en större förbrukning. Har hemmet ett bubbelbad behövs exempelvis en större varmvattenberedare på 300 liter.

Kan man ha varmvattenberedare utomhus?

Du kan ha varmvattenberedare utomhus med reservation för frostrisken. Den bör därför stå i ett isolerat utrymme. Även om man skaffar en robust variant som tål tuffare miljöer som garage, kallförråd eller dylikt får det inte finnas risk för frost. Avståndet till huset spelar också roll då du riskerar värmeförlust om vattnet behöver transporteras en längre bit.

Hur stor varmvattenberedare behövs för badkar?

  • Om det ska räcka för ett bad eller två för en familj på fyra behövs åtminstone en beredare på 200 liter.
  • 300 liter behövs om du har ett större badkar eller bubbelbad.

Hur länge räcker 50 liter varmvatten?

Ska vattenberedaren placeras i fritidshuset där du kan ha en enklare lösning? En vattenberedare på 50-60 liter räcker till korta duschar.

Vart kan man placera varmvattenberedare?

Eftersom det finns så många olika modeller och varianter av varmvattenberedare kan den placeras på vitt skilda ställen förutsatt att du kan dra ett spillrör till ett avlopp och att det inte föreligger någon frostrisk.

Vi hjälper dig med råd och installation

Det behövs en certifierad montör för att en installation ska bli godkänd enligt de föreskrifter som krävs. Kontakta oss på ABC Rör för att få rådgivning och en professionell installation.  

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.