Varmvattenberedare – Vilken ska man välja?

Det finns mängder av olika varmvattenberedare. Vilken du ska välja beror på dina behov men också på vilken typ av värmesystem du har i huset och i viss mån i vilken klimatzon du bor.

Här går vi igenom vad du behöver tänka på vid val av varmvattenberedare och presenterar olika alternativ som passar vid olika tillfällen. Vi berättar också om hur du enklast köper varmvattenberedare och får den installerad på plats.

Hur många liter behöver man?

Hur stor varmvattenberedare du behöver i en bostad bestäms främst av hur många personer som bor där, men behovet varierar förstås mellan olika personer.

I ett hushåll med fyra tonåringar, som gärna duschar länge krävs det av naturliga skäl en större varmvattenberedare än i ett tvåpersonshushåll där man sparar på vattnet. Som en fingervisning kan vi nämna att en femminuters dusch förbrukar ungefär 50 liter varmvatten, medan ett fullt badkar behöver närmare 150 liter.

Din rörmokare hjälper dig gärna att välja rätt storlek, så att du slipper stå utan varmvatten, utan att för den skull värma vatten i onödan.

Vilken är er vattenkvalité?

Vilken vattenkvalitet du har varierar med var du bor i landet. I vissa delar av landet innehåller berggrunden och därmed även grundvattnet mer kalk. Då säger man att vattnet är hårt. I andra delar av landet är vattnet mjukare.

Din vattenkvalitet påverkas också av varifrån du hämtar ditt vatten. Kommunalt dricksvatten håller hög kvalitet. Vatten från egen brunn varierar mycket efter omständigheterna.

Din rörmokare berättar gärna mer om hur vattenkvalité påverkar valet av varmvattenberedare.

Låt en rörmokare titta innan – Många köper varmvattenberedare som inte passar?

Det är lätt att köpa varmvattenberedare, men om du inte vet vad du gör kan det där fyndet på byggmarknaden lätt till en dålig affär.

Be din rörmokare om råd när det gäller val av varmvattenberedare så undviker du de vanligaste fallgroparna och kan välja rätt från början. Det blir billigare i längden.

Varmvattenberedare fritidshus

När du väljer varmvattenberedare till fritidshus är det viktigt att ta hänsyn till att den inte används hela året och att vatten därför kan bli stående långa tider. Du kan också behöva anpassa installationen så att varmvattenberedaren enkelt kan tömmas, ifall huset står ouppvärmt under vintern, för att undvika att varmvattenberedaren eller anslutningarna fryser sönder.

Kan det funka med en genomströmningsberedare?

I vissa fall kan det fungera med en genomströmningsvärmare istället för vanlig varmvattenberedare. Varmvattnet tar aldrig slut och du behöver inte vänta på att vattnet ska värmas upp om elen varit avstängd. Å andra sidan ställer en genomströmningsvärmare för vatten högre krav på elinstallationen, eftersom den kräver mycket ström när den används.

Vi hjäper till med installation

Kontakta oss, så hjälper vi dig med val och installation av varmvattenberedare. Att ta hjälp av proffs är din garanti, både för att du får rätt lösning och att den blir rätt installerad, så att du slipper både svordomar och dyra vattenskador.

Om oss 

Vi är en VVS- och rörmokarfirma i Stockholm med över 25 års erfarenhet. När du kontaktar oss för att få hjälp med varmvattenberedare eller andra rörarbeten kan du vara helt säker på att få snabbt få rätt hjälp till ett överraskande lågt pris.

När du anlitar oss kan du lita på att jobbet blir ordentligt gjort och att du blir nöjd. Det garanterar vi!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.