Gasspis – Hur funkar den?

En gasspis kan i sin enkelhet framstå som simpel men vid närmare anblick är mer komplex. En gasspis anses av många vara den spisvariant som levererar bäst resultat för den som önskar ett exakt och omedelbart resultat för värmen vid matlagningen.

Hur får man gas till sin gasspis?

Det vanligaste sättet att få gas till sin gasspis är genom stadsnätet. Det finns dock bara i de tre största storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm.

Alternativet till stadsnätet är gasoltuber. Det finns en rad saker som man bör tänka på vid installation av gasspis och gasoltuber och som går att läsa i en separat artikel här.

Vilka olika slags gasspisar finns det?

Gasspis skapar värme genom att gasbränsle förbränns i en öppen låga när en blandning av gas och syre släpps genom små gasöppningar vid kokplattorna på spisen.

Gasspisar krävde förr att man tänder gasblandningen med en tändare eller tändsticka. Numera finns det gasspisar som har ett inbyggt elektriskt tändningssystem som aktiveras genom ett tryck som skapar en gnista.

Gasspisar finns i olika storlekar där särskilt bredden brukar skilja sig mot elspisar. Det är vanligt att välja en gasspis som är 90 cm bred för att få fler brännare och ugnar med olika ugnsvolym. För mindre kök finns självklart spisar som av utrymmesskäl passar 60 cm breda utrymmen.

Stilen varierar mycket i design, färg, material och utseende. De finns i rostfritt stål och i olika färger. Gasbrännare vara i gjutjärn eller mässing. Du kan ha 4 – 6 brännare. Har du fler än fyra gasbrännare brukar en dem vara en wokbrännare. Det finns även spisar med elektriskt stekbord och elektriska ugnar. Eller så har man en separat gashäll och en separat elektrisk ugn.

Spis och ugn kan även erbjuda elektroniska funktioner, kylfläkt, kompletterande produkter och mycket annat som en modern spis ska kunna erbjuda.

Fördelar med gasspis?

  • Omedelbar värmekorrigering vid matlagningen.
  • Matlagning fungerar även vid strömavbrott.
  • Förbrukar inte särskilt mycket energi (innan köp se angiven energiklass) vilket gör den både billigare än elspisen och snällare för miljön.
  • Många gasspisar har multifunktionsugn med både varmluft och grill som kan användas till allt från upptining, grillning och gratinering men även elektronik för belysning, timer och andra slags funktioner.
  • Du behöver inte byta ut kastruller och pannor som ofta krävs för nya elspisar.

Nackdelar med gasspis?

  • Kräver särskild anslutning till stadsnät eller separat gasoltub. Moderna gasspisar behöver även en elanslutning för elektroniken.
  • För gasoltuber krävs särskilda regler och högre grad av kontroller.
  • Initialt dyrare beroende på hur komplex installation som krävs. Ofta kostar även spisen mer än en vanlig elspis.

Gasinstallationer

Vi hjälper flertalet kunder både privat och kommersiellt med gasinstallationer. Har ni frågor eller behöver hjälp, ring eller maila.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.